pondělí 2. července 2007

Od snu ke stavebnímu povolení

Krátce po svatbě jsme se s manželkou rozhodli, že se dáme do stavění. Ani jeden z nás netoužil bydlet v bytě někde v paneláku.
Manželčiny rodiče nám přenechali půlku zahra
dy, nějakých 800 metrů čtverečních. Při výběru místa budoucí stavby nakonec padlo rozhodnutí právě na zahradu. Sice některé ovocné stromy musely pryč, což jsme nesli s těžkým srdcem, ale finanční stránka je taky důležitá a nemohli jsme si dovolit kupovat další parcelu na stavbu.
Zahrada je asi 2m od silnice (snadný přístup, později jsme zjistili že jak kdy), široká 20 až 22m a přibližně 40m dlouhá. Od silnice je malý svah, délky 5
m a 2,5m převýšení, zbylých cca 15m se zvedá ještě asi o metr.


Původní zahrada, pohled od západu

Pro stavbu jsme vybrali východní část. Navrhli a rozkres
lili jsme půdorys domku a domluvili se s projektantem na úpravách, materiálech, atd. To bylo na jaře 2005.

Jakmile jsme měli výkres přízemí a katastrální mapu se zakresleným umístěním domu, začal jsem shánět patřičná vyjádření pro stavební povolení. Obeslal jsem E.ON, Telekom, Vodárenskou společnost, kvůli sjezdu na silnici Policii, Stavbu a údržbu silnic a odbor dopravy na příslušném městském úřadě (ti právě vyžadují posudek policie a správy silnic a v podstatě to jen shrnou do jednoho papíru) a protože údajně měl vést kolem zahrady nějaký starý vojenský telefon, tak ještě vyjádření vojenské správy (nic tam nevede a ani nevedlo). Dvakrát jsem obesílal E.ON, protože stavební úřad chtěl vyjádření včetně možnosti napojení a Telekom, protože jsem si málem pozdě přečetl, že vyjádření slouží pro vypracování projektové dokumentace a nikoli pro stavební řízení.
Územní a stavební řízení bylo sloučené, takže v září 2005 jsem
měl konečně v ruce stavební povolení a mohlo se začít.

Kácení stromků a likvidace dřeva

Žádné komentáře: