pondělí 16. června 2008

Kotelna, bojler, linoleum a zahrada

Kromě domečku se sem tam musím starat i o zahradu. Dlouho jsem to odkládal, ale teď byla situace už neúnosná. Tráva dosahovala metrové výšky a k domu vedla od bránky jen úzká prošlapaná cestička. Vzal jsem tedy křovinořez a během dvou odpolední jsem posekl celou zahradu.

Napůl posečená zahrada

9. června nastala dlouho očekávaná kompletace kotelny a v podstatě celého topení. Kotel přišel na své definitivní místo a hned vedle zásobník na peletky. S tím mám do budo
ucna ještě plány, protože vpravo hned vedle je prostor, který bude sloužit jako zásobárna peletek a bylo by tedy možné odebírat peletky přímo odtud.
Zásobník je dost velký a tak tak se nad něj vlezl bojler. Koupil jsem Dražický OKC-180. Před jeho uvedením do provozu ještě chci vyzkoušet jeho upevnění, protože jsem použil 4 chemické kotvy (se kterými nemám zkušenosti) do ytongu a nemám k tomu naprostou důvěru. Přecejenom ytong je dost měkký a bude to držet 180kg vody plus 80kg samotný bojler.
Taky dostala zabrat podlaha. Už minule jsem psal o nátěru. Nátěr nejspíš nebyl ještě úplně vyschlý (a taky ten kotel je těžký jak prase) a tak je na některých místec
h nátěr odřený až na beton. Vyčkám nějakou příhodnou dobu, kdy nebude v kotelně žádný provoz a dám na to ještě jednu vrstvu. Kde bude potom něco těžkého, tak se to musí něčím podložit. Lépe to už teď asi nevyřeším.
Ještě popíšu situaci kolem vody. Na jedné straně kotelny je vodoměr a na druhé dvě trubky trčící z podlahy (na obrázku mezi kotel a zásobníkem). To se samozřejmě musí nějak propojit. Za vodoměr přijde redukční ventil (je u nás dost silný tlak) a filtr na nečistoty, protože když vodárny někde něco spravují, tak si pak můžeme dopřávat bahenní koupele. Ostatní rozvody vody teď nebudu popisovat, až budou hotové, tak sem napíšu extra článek.

Kotelna těsně po instalaci kotle a boileru

Podlahová krytina v kuchyni a obýváku - tímto se bavíme už skoro rok. Co tam dát? Nejdřív jsme chtěli marmoleum, ale ty peníze! Novilon na tom není o moc lépe a navíc chceme (jsme opravdu tak strašně nároční?) nějaké živé barvy a vzory, což jsme nemohli najít. Všude pořád samé dřevo, imitace parket, dlažby, atd. Prostě nuda. Už jsme skoro počítali na kolik přijde dlažba, když jsme úplně náhodou narazili na internetu na nádherné linoleum. Je to Tarkett. Posuďte sami, no není to nádhera?


Tarkett

Problém je, že to nikde nemají. Dokonce jsem to nenašel ani na Tarkett-commercial. Obrázek je z Tarkett-floors, konkrétně tady. A ještě jeden problém, potřebovali bysme šíři 5 metrů, což nevyrábí a zrovna tento květovaný vzor by se blbě napojoval, aby to nebylo poznat. Proto bysme to museli zkombinovat s něčím jiným, neutrálním, třeba čistě oranžová nebo žlutá. Uvidíme o čem tady nakonec budu psát.

2 komentáře:

wacklodge řekl(a)...

Děkuji moc za užitečný článek. My jsme se doma rozhodli jít spíše do něčeho jako je spíše vinlové podlahy . Je to hlavně proto, že je to levnější varianta než klasická plovoucí podlaha a je to o něco hezčí a modernější než klasické linoleum.

František Klapal řekl(a)...

Topíte pelety? Jak vám to vyhovuje? My teď právě přemýšlíme, že bychom doma přešli na jiný druh vytápění a nad kotlem na pelety docela uvažuji. Další varianta jsou krbová kamna. Vzhledem k tomu, že náš dům není až tak velký, tak by mohla na vytopení stačit. Tak jako tak ať už se rozhodnu pro cokoliv první na řadě bude oprava komínu. Ten náš už to potřebuje jako sůl.