čtvrtek 23. května 2013

Králík je stále chudákem, ale zabíjet ho nechceme

Tak bohužel ani po takhle dlouhé době se stav našeho králíka nezlepšil, známý veterinář tu byl znova, prý tím trpí i jeho králík. Stále trval na své teorii, že se jedná o nějaký zánět očí. Jako poslední možnost jsme souhlasili s podáním antibiotik injekčně. Vkládali jsme do toho naděje, králík se navíc nemůže již nikdy konzumovat. Samozřejmě existuje mnoho dalších podnětů, faktorů a příčin proč náš králík onemocněl, např. se domnívám že vnější potíže můžou souviset s vnitřními neduhy jako zažívání, střeva a další vnitřní orgány. Dále i zvířata můžou být alergická na prach, některé druhy rostlin, pyl apod. Parazité taky můžou způsobovat další projevy jako slzení a výtok z očí. Podivné ale je, že okolí uší, samotné uši má čisté, o králičí svrab by se tedy jednat nemělo. Žere poněkud míň, ale když se spokojeně vyvalí, žádný vychrtlý chudáček to teda není. Divné je, že nechce moc žrát čerstvé, třeba ze zeleniny mrkev, bramboru apod. Zelenou trávu teď jí. Ještě nepochopitelnější je to, že samice i s mláďaty, která vrhla v březnu jsou čilá, zdravá a bez vnějších příznaků.
Máme dvě možnosti: Buď králíka podrobíme dalším a dalším testům jako je laboratorní vyšetření, vyšetření u veterináře, dalšímu zkoušení léků (které možná nezaberou) a budeme čekat jestli se ta příčina odhalí nebo králíka necháme žít, tak jak může žít a jak to jde. Je mi proti srsti cpát do něho další léky a výsledek může být stejně nulový. Za prvé ho nechci zbytečně trápit a za druhé se mi to protiví z hlediska přírodního chovu. Králíkům nedáváme ani granule.
Není mi jedno co jíme a chci mít jistotu, že se nemůžeme nakazit, ale stoprocentní jistota neexistuje a jak říkám, ostatní jsou v pořádku.
Přesto bychom byli rádi za jakoukoliv připomínku nebo radu, pokud jste se někdo z vás s něčím takovým podobným setkali, díky.

1 komentář:

Marta řekl(a)...

Jestli máte takto nemocného králíka, tak mu udělejte někde na zahradě výběh, ne? Můžete to opatřit neviditelnými obrubníky aby vám nežral i tu okrasnou trávu. My takovou situaci tedy naštěstí ještě řešit nemuseli, ale tak to se nedá nic dělat. Takové situace přináší život.