pondělí 7. prosince 2009

Zahrada a permakultura

Slovo permakultura zní trochu exoticky a ani na internetu toho moc nenajde (myslím české weby). Případné zájemce odkazuji na google. Nebudu zde popisovat co to je (použijte google nebo wikipedii), ani proč nejsem proti GMO (to můžeme rozebírat v diskuzi dole). Chci popsat moje představy permakultury v našich možnostech a možnostech naší zahrady, popř. našeho pozemku, protože to ještě moc jako zahrada nevypadá.
Naše zahrada má asi 300m2. Nepočítám do ní 3 metry široký pruh za domem, kde je cestička u domu, malá zídka, pruh trávy a sousedova zídka s plotem a "větrolamem", ani 5 metrů široký pruh na boku, ze kterého bude hlavně „dětské hřiště“ a ani terasy před domem. Zbytek je tráva, bláto a ryngle s třešní. To jsou jedinné stromy, které přežily stavbu. Třešeň je malá a nemáme v plánu s ní cokoli dělat. Ryngle je docela velká, hlavně vysoká, a letos měla úrodu celkem tři ryngle. Pokud se to nezlepší, tak půjde asi pryč. Má na kmeni pár drobných prasklin v kůře, což se někdy stane, když brzo na jaře svítí slunce a je ještě zima. Aby to příští rok nebylo ještě horší, tak natřu kmen vápnem nebo ovážu rohoží z rákosí. Použiji asi rákos, ten roste u kdejakého rybníčku nebo mokřadu a kvůli dvou kmenům nebudu kupovat celý pytel vápna.
Na záhonky letos nezbyl čas. Celá zahrada při stavebních pracech značně zpustla, tu rostly kopřivy, tu byla hromádka písku, tu zase koleje od tatry když dovezla onen písek, atd. Zalíbili se mi netradiční záhonky tvaru klíčové dírky (popis např. zde). Musím ještě vyřešit čím záhon ohradím, aby mohl být vyvýšený nad okolním terénem. Měl bych po ruce dřevo, ale to za dva, tři roky shnije a budu to řešit znovu. Někde jsem viděl použité pražce, ale ty neseženu a taky nikdo neví čím vším jsou napuštěny a co to udělá na zahrádce. Nejlepší bude udělat malou kamenou zídku. Ta se dá prinejhorším i rozebrat a záhon přemístit nebo upravit tvar.

Netradiční tvar záhonu

Záhonek nebude moc velký, abych zevnitř "klíčové dírky" dosáhl do poloviny a "z venku" zase do druhé poloviny. Zeleninu rozmístím trochu chaoticky, žádné "tady jen rajčata a tady jen zelí", jen musím zachovat určité kombinace, některé jsou užitečné, některé ne. Třeba česnek může být dohromady s bramborama, mrkví, jahodama, atd., ale nebude se mít rád se zelím, hrachem nebo kedlubnou. Nebudu zde podrobně popisovat jakou zeleninu se kterou chci zkombinovat, napíšu jen seznam, co bych chtěl zkusit: salát, kadeřávek, mangold, brokolice, dýně hokkaido, růžičková kapusta, mrkev, libeček, petržel, celer, kapusta, kozlíček polníček, kopr, cibule a ředkvička. Uvidím co všechno nakonec vyjde.
K tomu bych rád přidal ještě nějaké bylinky a koření.
Se zahradou souvisí i různé věci kolem. Například co s posečenou trávou? Dá se dat na kompost, ale je i další možnost, a to králíci. Sice budu muset část trávy usušit a někde uskladnit na zimu, ale zase bude zdroj kvalitního masa. Nebo hrozba slimáků, kteří sežerou na co přijdou. Nejlepší řešení vidím v indických běžcích, což je druh kačen. Přečíst si o nich můžete např. na webu pana Procházky. Hrozně se mi líbí jejich "tučňákovský" vzhled. Nemáme sice velkou zahradu, ale i tak si myslím, že při menším počtu (třeba 3) by to šlo. Navíc snáší vajíčka.
Vrátím se ale ještě k zahradě jako celku. Stále nemůžu vymyslet nějakou celkovou koncepci. Na profesionální navrh od architekta momentálně nemám a když vidím "moderní návrhy" zahrad, tak ani nechci, protože s hezkou zahradou to nemá nic společného. Kdyby někdo z čtenářů byl ochoten třeba jen trochu poradit, tak budu moc vděčný.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jo fandim ti kamo. napis jak to dopadlo, co se povedlo a co ne. viš jak naky zkusenosti. ja si tedka pronajal zahradu od města v Litoměřicích za 2kč/m2 za rok, má 2010 M2.Už několik let nepouzivaná, ale vypada moc hezky ma i hodne plodicich stromů. Chystám tam min. jeden parník, velkej rybník aby chytal destovou vodu na zavlahu, zel.zahody-klicovy dirky a německé kopy taky bylinkovou spiralu, květnatou louku a pokusim se postavit mongolskou jurtu. no sám jsem zvědavej jak to pude.
tyhle stranky tě budou určitě zajímat, jestli jsi na ne jeste nepirsel sam: http://www.zahradaproradost.cz/permakultura.htm

http://www.plantanaturalis.com/2/

Smalsoft řekl(a)...

Díky za odkazy, plantanaturalis.com ještě neznám. Jasně, jakmile bude něco nového, tak hned napíšu.

Marta řekl(a)...

Koukám že jste zpracovali opravdu moc kvalitní článek, líbí se mi řada tipů na stavbu, jen co je pravda. Ale trošku mně tam chybí zmínka o nějakém exteriéru. Co si tak pročítám blogy a magazíny, tak plno lidí zapomíná na návrh zahrady. Přitom právě tam budete vždy odpočívat..