čtvrtek 4. července 2013

Další práce na zahradě pro nás i pro živočichy

Kromě zeleninových a bylinkových záhonů nás tu čekala i další práce okolo domu. Neměli jsme ještě pořádný chodník a tak jsme uvažovali jak by měl vypadat a jaký materiál na něho zvolit. Protože uvažujeme také hlavně přírodně, neměl by být chodník přínosem jen pro nás, ale také pro naši zahradu. Rozhodli jsme se pro to zvolit jednoduchý chodník ze zatravňovacích dlaždic bez pevného obrubníku. Cestička k našemu domovu se line do oblouku zahradou a splývá tak a stává se jeho součástí. Myslím, že se dílo podařilo a splní všechny účely, které jsme chtěli. Dlaždice jsou vyplněné hlínou, hlínou smíchanou s droboučkým štěrkem a nakonec samotným drobným štěrkem. Jako podklad je použit hrubý štěrk v min. vrstvě 15cm.


 Co nám tady taky užitečného přibylo od loňska jsou různé hromádky kamení pro živé tvory, např. pro ještěrky. A také pěkný domeček pro čmeláky, bohužel jsme ho nainstalovali poněkud opožděně a tak v něm zatím nikdo nebydlí. Ale jak se říká trpělivost přináší růže. Za zmínku také stojí, že náš divoký koutek určitě nezůstává opuštěným. Při kopání vzadu za domem (i zde se dělá chodník z dlaždic) chytil náš Matěj slepýše. Nese ho v náručí a je z něho paf, slepýš je z toho ještě víc paf a tak se kroutí a svíjí. Ještě víc je překvapen táta, když zjistí, že to co jeho syn drží v ruce není žádný drát ani hračka, ale živý slepýš. A tak ho společně uložili do divokého koutku, aby měl slepýš klid. Bohužel z tak rychlé události nemáme fotku, snad až se s ním zase příště sejdeme.


8 komentářů:

hankavranova řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
hankavranova řekl(a)...

No tyjo, nás letos taky čeká na zahradě spousta práce. Moc jsme se o ni bohužel nestarali, takže vypadá dost zanedbaně. Bohužel byly ale jiné priority. Řekla jsem si ale, že letos se jí konečně začnu věnovat a kompletně ji proměním. Dokonce jsme se s manželem i bavili o tom, že bychom si letos na ni mohli pořídit plastový bazén, to by bylo taky super. :)

Marta řekl(a)...

Nás teď bude čekat oživení zahrady a to zejména té okrasné části. Objednali jsme si nějaký potah na mulčování, a tak doufám že to aspoň zabere. Dala jsem do zahrady tento rok už 15 tisíc koruna nehodlám vytahovat další bezcenný papír abych tím někde směnila další přípravky. Je to hrozná věda ta péče o zahradu.

Marta řekl(a)...

Jak tak vidím to, co máte vy na zahradě, tak si říkám, proč na takové velké množství stromů a zeleně nepoužívate kapkovou závlahu? Vůbec mně nedává smysl abyste se neustále tahala s těmi konvemi plnými vodou. To je tak strašně namáhavé ve vašem věku přece ne? Nemám pravdu? Reagujte na to, prosím.

Marta řekl(a)...

Mně se teď trochu rozjela na zahradě bílá růže. Tak kdybyste bydleli v Bohunicích a potřebovali byste nějak udělat radost vaší partnerce, tak za mnou přijďte. Opravdu vás neukousnu a nebudu s vámi ani nic chtít provádět, jen je mi škoda to prostě vyhodit jen tak do koše.

Marta řekl(a)...

O takovou zahradu, která není jen doplňkem do ceny celkové nemovitosti, by se dle mého názoru měl starat zahradní architekt, který ví, jak ji zvelebit a především, jak využít veškerý prostor k celkové spokojenosti. Já kdybych dnes stavěla dům, tak jedině s ním.

Marta řekl(a)...

Koukám na ten váš blog a to je teda fakt super. Těším se až k nám domů konečně dojdou napáječky pro slepice a my budeme mít čas i na takové úpravy zahrady jako děláte právě vy. Vím že je to stále dost práce a není to jen hobby, ale mně to baví, tak mně to nevadí.

Marta řekl(a)...

Napadlo vás někdy že takový kurník pro slepice se dá udělat jednak ručně, ale také se dá koupit v plné parádě někde na internetu? žE ne? Tak to se nemusíte vůbec hanbit, ani nás to před časem nenapadlo.