čtvrtek 9. dubna 2009

Hlína na zahradě

Konečně jsme se dočkali jara. Na zahradě je práce až nad hlavu, a tak jsem netrpělivě čekal až půda trochu vyschne, abych s ní mohl pracovat. Házet lopatou bláto moc nejde, hlavně když to z ní nechce ani spadnout.
Nejdřív popíši stav po zimě. Při dřívějších úpravách kolem domu zůstala hromada hlíny na východní straně. Při zakopávání čističky a výkopu zasakování se vytvořila další hromada. Částečně to bylo tím, že před domem je svah a málo místa a bagrista se tam sotva otočil.

Navozená hlína (5 tater)

První hromada

Druhá hromada

Na fotkách vidíte stav na podzim 2008. Část hlíny bagrista upravil před vchodem, ale bylo potřeba zpracovat i zbytek, protože jsme už plánovali nastěhování a museli jsme vyřešit příchod k domu.

Částečně rozhrnutá hlína z instalace ČOV

Nakonec jsem sehnal bagr. Navozená hlína tak tak stačila na vytvarování dvou teras před domem.
Teď na jaře jsem, už ručně, začal zpracovávat původní hromádky, protože se k nim bagr na podzim nedostal (9 tun jedoucí přes zakopanou čističku by nemuselo dopadnout dobře). První hromada posloužila na dotvarování terasy před kuchyní. Druhou, větší, rozvážím a hrabu po zbytku teras, protože navozená hlína je dost jílovitá.

Odvezená první hromada

Rozhrnutá první hromada

Jen co to všechno dodělám, přijde na řadu zatravnění, což musím stihnout dřív než začne všechno zarůstat plevelem a bodláčím.

Žádné komentáře: