středa 7. listopadu 2012

Morčata

Na konci prázdnin jsme pořídili dvě morčata, samičky, protože mladé jsme nechtěli a samečci se prý někdy mezi sebou perou. (nějakou fotku ještě najdu)
Původně jsme je chtěli dát do prázdné králíkárny, ale děti by vzadu na ně nedosáhly (králíkárna je asi 80cm nad zemí), tak jsme koupili prostornou klec a máme je na chodbě doma. Podestýláme peletkami, kterých máme hodně - na topení. Někdy v půlce listopadu nám začalo být divné, že obě samičky nějak rychle "tloustnou". Nebylo to tím, že je moc krmíme, ale tím, že obě jsou březí a mladé "už kopou". Takže přijdou na svět co nevidět.
S tím jsme nepočítali. Naštěstí si mladé vezme zpět majitel zverimexu, kde jsme obě nastávající maminky koupili.
Narodilo se pět morčat a dnes mají asi deset dní. U morčat jde všechno nezvykle rychle (aspoň dle mého názoru, když to srovnám třeba s kočkou nebo králíkem), třetí den už vesele běhají po kleci a začínají žrát normální krmivo.
Jsou moc pěkná a až nastane čas, tak to bude těžké loučení. Nedá se ale nic dělat, morčecí farmu doma nechceme.



3 komentáře:

hankavranova řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
hankavranova řekl(a)...

Máte fakt parádní blog. :) A překrásná morčátka. :)))) Taky jsme si teď domů pořídili morče. Vždycky jsem ho chtěla, tak jsem si teď tak nějak splnila svůj sen. Je ale pravda, že s morčetem je taky celkem starost. Teď nedávno jsem pro něj například sháněla podestýlkové pelety a nikde je neměli, takže jsem je nakonec musela objednat přes internet.

Marta řekl(a)...

Také nám na zahradě stále běhala morčata na místěch, kde se moc nevyskytuje dešťová voda a už nás to trápilo. Nemohla tam totiž vůbec tráva růst a to nás silně zneklidňovalo. Proto jsme pořídili zatravňovací dlažbu a teď konečně pocitujeme ten pocit štěstí který jsme dříve neměli.